Как да изберем почивка на Малдивите

MeeruWaterVillaМалдивите са като картина от рая – кристално чисти лагуни, бели пясъчни плажове, пъстри корали и разнообразен подводен свят, полюшващи се на бриза палми и винаги топло време.

Съчетани с  удобството на хотелското обслужване и уединеността на самостоятелни къщички, островната държава се е превърнала в една от най-мечтаните туристически дестинации.

Ако винаги сте мечтали да отидете на Малдивите, те са по-близо от всякога. Удобни и изгодни полети, разнообразие от хотели, предлагащи  достъпна ваканция с великолепна гледка към океана, до изискани места с бутиков лукс сред безкрая на океана.

Кога да отидем:

Малдивите имат влажен тропичен климат, характеризиращ се с високи температури през цялата година, освежавани от морския бриз. Най-популярно (и скъпо) е да посетите островите през сухия сезон (от декември до април). Най-добрите месеци за дайвинг са от ноември до април, а най-доброто време за сърф е от март до май и от септември до ноеври. Все пак Малдивите са целогодишна дестинация, като може да случите дъжд и през сухия сезон, а през дъждовния дъждовете да са предимно нощем. А дори и да има облаци денем, те просто ще пречат да изгорите. Температурите са постоянни през цялата година.

И добре се забавлявайте, тъй като красотата на Малдивите не може да бъде помрачена от дъжд или дъжд, тя просто подчертава драматичния цвят на лагуната.

Как да стигнем:

До международното летище Мале Хулхуле има удобни полети през Истанбул, Доха и Дубай. Оттам за да стигнете до своя курортен остров в зависимост от местоположението ще се придвижите с вътрешен полет до някое от местните летища и после с моторна лодка, директно с моторна лодка или с хидроплан. Трансферите са организирани от хотелите и те имат грижа да напаснат местния транспорт към вашите полети. Имайте предвид, че полетите с хидроплан се извършват само в светлата час на деня, затова ако кацате на Малдивите след 16:00 часа или излитате преди 08:00 може да се наложи да организирате нощувка в близост до международното летище.

Какво да видим:

MeeruCataramanBeachАко сте любители на изпълнените с динамика и забележителности ваканции, то Малдивите не са за вас. Не забравяйте, че през повечето време ще бъдете на един остров с приблизителен размер 500м/800 м, с хотел построен в последните десетина години (първият хотел на Малдивите е открит през 1972 година). За сметка на това разполагате с фини бели пясъчни плажове и безкрайни възможности за водни спортове – дайвинг, шнорхелинг, сърфинг, океански риболов или просто плаване по залез…

Според сезона или мястото може да наблюдавате манти, акули, костенурки (някои острови дори имат резерват и люпилня за костенурки), от някои места в определени часове може да храните акули или делфини директно от острова..

 

Подводният живот е невероятен, а Малдивите имат репутация на рай на водолази. Повечето курорти няма да имат натоварена развлекателна програма и определено няма забележителности (освен случайната организирана екскурзия с лодка от курорта до местен обитаем остров). Ако не се радвате да стоите отпуснати на плажа с хубава книга, да се печете между плуването в морето или да прекарвате дните си в дайвинг или гмуркане с шнорхел, то това вероятно не е мястото за вас!

Избор на вашия курорт:

Цената очевидно е първото, което има значение и Малдивите разполагат с курорти от скромен бюджет до неограничен. Има обаче редица други важни съображения:

Видове настаняване:

Представата за Малдивите е къщичка на плажа или във водата. Основната разлика в стаите обикновено е местоположението – разположени във вътрешността на острова, директно на плажа или над водата. Много курорти предлагат водни вили на кокили над морето, но не всички от тях имат директен достъп до водата, което означава, че трябва да излезете от вилата и до плажа, за да влезете в морето.

Изборът на хотели е голям, и със сигурност можете да намерите идеалния за себе си, ако използвате следните критерии при избора си:

♦ Цена – това е основата, от която да почнете. Трябва да сте честни със себе си колко искате да похарчите за пътуването. Цените за настаняване за 7 нощувки с трансфери варират от 700 € на човек и дори над 10 000 € на човек, без самолетен билет. Трябва да се вземат предвид и допълнителните разходи за напитки, храна и хотелски дейности. Най-удобният вариант е да изберете услуга All inclusive и след това да бъдете свободни да мислите за разходите по време на ваканцията.

✓ Най-популярните хотели са Sun Island 4 *, Holiday Island 4 *, Meeru 5*, Cinnamon Dhonveli 4 *, Vellasaru 5* и т.н.

✓ Най-луксозните и скъпи хотели са  Velaa Private Island 6 *, St Regis Maldives 6 *, One & Only Reethi Rah 6 *, Soneva Fushi 6 *, Conrad Maldives 6 * и т.н.

Тип ваканция – пътувате ли семейство или е меден месец? Всеки курорт има своя целева група и трябва да се поинтересувате за допълнителните дейности и услуги, които предлага.

Семейни хотели  включват Atmosphere Kanifushi 5 *, Bandos 4 *, Kurumba 5* *, Lily Beach Resort 5 *, Sheraton Full Moon 5 * и т.н.

 

Подводен свят

mantas

Ако пътувате до Малдивите за първи път, може да не осъзнаете, че всеки курорт всъщност заема цял остров, който има уникална географска форма и големина. Aко искате да се гмуркате и да се насладите да наблюдавате вълнуващия подводен свят колкото е възможно повече, уверете се, че вашият домашен риф (най-близкият риф до острова), е достатъчно близо и богат. Някои хотели имат тихи, кристално чисти лагуни, които са идеални за плуване и уиндсърф, но биха изисквали разходка с лодка, само за да отидете на коралов риф, което изисква допълнителни разходи, което не е малко на Малдивите. Ако сте любител на безупречно чистия океан, погледнете в необятната тюркоазена лагуна, фин прахообразен пясък във водата, стига краката ви да стигнат, след това направете малко проучване и намерете източник, който има домашен риф, който е плитък и няма корали.

Островите най-добри за гмуркане и шнорхелинг са Reethi Beach 4 *, W Reatreat 5 *, Baros 6 *, Olhuveli 4 + *, Lily Beach 5 *, Kuramathi  4+*, Diamonds Athuruga 4+*, Dusit Thani 6*, OBLU at Sangeli 4 + * и т.н.
✓Островите с големи прозрачни лагуни са Sun Island Resort 4 *, Coco Palm Dhuni Kohlu 5*, Anantara Dhigu 5 *, Amari Havodda 5 *, Paradise Island 4 *, Niyama 6 *.

Размер на острова

Въпреки че по-малките острови са по-интимни и подредени, мнозина искат по-големи острови да им създадат впечатление за разнообразие и необятност. Предимствата на по-малък остров са малкият брой гости и персонал, фокусирани върху техните лични предпочитания. Предимствата на по-големия остров са по-големият избор на ресторанти и дейности, тъй като хотелът разполага с място за изграждане на спортни площадки и допълнително свободно време.

✓ Най-големите острови са Sun Island Resort 4 *, Kuredu 4 *, Meeru Island 4 *, Palm Beach 4 *, Atmosphere Kanifushi 5*, Hideaway Beach Resort 5*, Kandima 4 + * и т.н.
✓Най-малките острови са Angsana Ihuru 5 *, Banyan Tree Vabbinfaru 5 *, Constance Moofushi, Kandolhu 5 *, Sun Aqua Villa Reef 4 + *, Ellaidhoo от Cinnamon 4 * и т.н.

Тип настаняване

Повечето курорти имат няколко вида стаи за настаняване на острова, за да отговарят на различни предпочитания на гостите. Обикновено това са бунгала в градината, бунгала / плажни вили, водни вили – със или без частен басейн. Повечето са едноетажни, рядко са на два етажа. На островите няма високи сгради. Някои хотели предлагат освен вили настаняване в стаи в двуетажни сгради на по-ниски цени. Например, това са хотели  Cinammon Dhonvelli 4*, Bandos 4 * или Kandima 4 + *.

Lux-Ari-villa

Водните вили са построени на редици, разположени над лагуната и обикновено са най-скъпите. Не всички ги предпочитат обаче – все пак липсва финият пясъчен плаж и разстоянието до ресторантите може да е по-голямо.

 Хранене

На МалдивLux-diningите може да опитате храни от Изтока и Запада, често ще срещнете всякакви кулинарни изкушения и разбира се много морска храна.

Хотелите често имат няколко вида планове за хранене за гостите. Трите най-често срещани са нощувка със закуска, полупансион (закуска и вечеря) и All-Inclusive. Стандартният план за хранене включва само закуска в повечето хотели. Така че сте принудени да плащате за обяд и вечеря по-късно в хотела. Цените на храните и напитките не са малки. Храненето в най-изгодните хотели за един човек е около 30 долара, докато коктейлът е около 12 долара.

Обикновено за ваше спокойствие на място препоръчваме да предплатите вариант с All Inclusive, освен ако познавате диетата си и храната и напитките не са важна част от почивката.

Kuredu-Dinner

Цени

Малдивите разполагат с два сезона за пътуване и всеки сезон е придружен от конкретен пакет тарифи. През зимния сезон, който продължава от ноември до април, цените са с 30% до 50% по-високи. Летният сезон започва през май и приключва през октомври.

Най-достъпното настаняване на Малдивите е от юни до септември, тъй като тогава е нисък сезон. Ще платите най-скъпото настаняване на Малдивите по време на коледните и новогодишните празници от 20 декември до 10 януари. Тогава самолетните билети са и най-скъпите в сравнение с цялата година. Ако винаги сте мечтали да посрещнете Нова година бос на плажа, резервирайте билетите си на време.

lux-barАко търсите сами предложения за Малдивите, не забравяйте, че към цените на нощувките задължително се доплаща и трансфер, който започват от 150 евро на човек за трансфер с лодка и може да стигне до 4-500 евро за трансфер с хидроплан.

Ако мислите за тези цени и се чудите дали си заслужава, знайте, че си заслужава. Усещането, което ще имате на Малдивите по време на престоя си, е абсолютно уникално изживяване. Това преживяване завинаги ще ви последва и ще ви накара да се усмихнете.

Как да пътуваме до Малдивите с деца?

Преди 20-30 години Малдивите са дестинация изключително за двойки и младоженци. Донякъде е разбираемо защо Малдивите са имали такава репутация. Защото сърцевината на пътуването до Малдивите е ваканцията, интимността и романтиката. Това обаче вече не е така. Днешните родители, пътуващи като двойки на Малдивите, изразяват желание да се завърнат с децата си. Хотелите са обогатили предложението, предлагайки детски клубове, повече дейности и удобства, както и семейни стаи и вили.

Има много предпоставки, които правят Малдивите идеални за семейства – от топлото, спокойно море и слънце през цялата година, през финия мек прахообразен пясък, до плитката и бистра лагуна, идеална за безгрижно плацикане както за най-малките, така и за родителите. Също така този курортен модел е един остров – един хотел е идеален за родители, които искат спокойствие, защото дава на по-големите деца по-голяма свобода да се движат из курорта без надзор, защото, честно казано, те няма къде да отидат.

Популярността на Малдивите като дестинация за семейна почивка се увеличава и много хотели предлагат големи отстъпки за деца. Моля, обърнете внимание, че „деца“ в хотели означава човек до 12 години. В някои курорти престоят е безплатен за деца и се заплаща само трансфер. Това са Sun Island 4 *, Olhuveli Beach 4 + *, Reethi Beach 4 *, Cinnamon Dhonveli 4 *. Също Kurumba 5 *, Cocoon Maldives 4 + *, Sun Aqua Villa Reef 4 + *, LUX * South Ari Atoll 5 *, Constance Moofushi 5 *.

Идеален климат, превъзходно обслужване, качествена храна, висока сигурност, мир и тишина, плитко, чисто и топло море. Всичко това прави Малдивите идеални за семейства. Добавете към това красотата и романтиката на дестинацията и ние получаваме перфектната ваканция за душата и тялото на родителите.

Меден месец

Има ли по-добри дестинации, с които да отпразнувате любовта си от Малдивите? Не. Няма. Малдивите са уникални по своята красота, интимност и обслужване.Soneva-Cinema

За да направите вашия меден месец още по-вълшебен, ще се погрижи персоналът на хотела. Така ще бъдете посрещнати с бутилка шампанско, кошница с плодове или шоколад. Някои хотели ще ви направят романтична вечеря на плажа.

Отстъпките за меден месец се предлагат от Coco Palm Dhuni Kohlu 4 + *, Kudafushi 4 + *, Veligandu 4 + *, Grand Island 5 * Centers, Vivanta by Taj 5 *, Constance Hotels, Anantara Hotels, LUX South Ari Atoll 5 *, Shangri -La’s Villingili 6 *, Conrad 6 *. Тези отстъпки за меден месец не могат да се комбинират с отстъпки за ранно записване или специални хотелски оферти. Поради това понякога се случва някои специални оферти да са на по-изгодни цени от офертата за меден месец. И независимо от пакета, който резервирате, ще имате кралското отношение във вашия курорт.

Kuredu-2

 

Мислите ли, че сме пропуснали нещо, което е важно да знаете, когато пътувате до Малдивите? Ваш ред е да ни пишете или да ни се обадите и ще се радваме да ви отговорим.

Някои предложения за Малдивите може да видите тук: http://www.travelmania.bg/maldives