9 неща, които да не изпускате в Банкок

Банкок – един толкова голям и космополитен град! Как да се ориентирате кое си заслужава да видите и да не пропуснете най-интересното? Ето нашите съвети откъде да започнете и дори да сте с ограничено време в Банкок, да знаете, че сте усетили атмосферата на града.

9 пракатични съвета, бонус съвети и насоки и още информация

1. Храмовете на Банкок

Храмовете на Банкок са неделима част от сърцето на града. За да се потопите в местната култура, то непременно трябва да посетите някои от тях. Типичната им архитектура представлява сложни структури, преплетени с хиляди парченца от цветно стъкло и керамика.

Съветвам ви да се насочите към храмовете рано сутрин, докато палещото тайландско слънце все още не се е събудило напълно и лепкавият климат е малко по-поносим.
Също така ако отидете рано сутрин в някой от основните храмове, ще можете да наблюдавате церемония на монаси. Когато приключи церемонията, местните им се отблагодаряват, като им дават дарения под формата на храна или дрехи.

Имайте предвид, че монасите не обичат да бъдат притеснявани и не винаги биха се съгласили да се снимат с вас. Въпреки това ако подходите с уважение и усмивка, те биха се зарадвали да споделят момента с вас.

Дори да искате няма как да посетите всички храмове в Банкок, просто защото почти на всяка пресечка има храм. Достатъчно е да видите няколкото по-основни и забележими, и ще сте добили представа. Насочете се към старата част на града, около река Чао Прая и резиденцията на краля – Grand Palace. В тази зона са съсредоточени най-пищните и красиви храмове.

64789117_2385777235021906_5754249234442354688_n

Кои храмове да не пропускате?

Wat Pho , Wat Arun,  Temple of the Golden mountain, Temple of the Emerald Buddha.

Бонус съвет:

Докато сте в района не пропускайте да посетите Grand palace  и оживената уличка Khao San Road – мястото, което събира всички приключенци, тръгнали да обикалят Тайланд с раница на гърба и куп истории за споделяне. Тук можете да се наслушате на някои от тези разкази в някое туристическо кафене, да опитате пържени скакалци (или друг вид буболечки по ваш вкус J ), да си напазарувате изгодно подправки или да обиколите магазините за дрехи. Ако сте любители на луксозните световни марки, това не е вашето място и желанието ви за shopping ще остане неудовлетворено.

Wat Arun е един от най-почитаните храмове в Банкок. Разположен на западния бряг на река Чао Прая, храмът е част от огромен комплекс, състоящ се от езера, алеи, по-малки храмове и ослепителни, бели сгради. Най-известен е с зашеметяващите си кули, които са покрити с хиляди парченца от цветна керамика.

Мраморният храм IMG_3599е един от най-модерните и забележителни храмове в Банкок. Архитектурата на храма е проектирана от самият брат на тогавашният крал – принц Нарис. В двора на храма се пазят 52 статуи на Буда от различни точки на света, като всяка статуя е в различен стил и поза.

Храмът на полегнатлия Буда – Wat Pho e най-големият и стар храм в Банкок. Тук можете спокойно да прекарате половин ден без да осъзнаете кога е минало времето. Wat Pho е известен най-вече с дългата 45 метра, покрита със злато статуя на полегналия Буда.

Тук можете да разберете какво крие бъдещето ви, ако се възползвате от услугите на гадател, който ще намерите на територията на Wat Pho. Mоже да ви се наложи да почакате, тъй като желаещите да се консултират с него са много.

 

2. Нощен Банкок и Rooftop барове

Ако сте любители на нощния живот не пропускайте кварталите Sukhumvit, Silom  и Siam.

 – заведенията в района Сукумвит   Голяма част от нощните заведения в квартала са съсредоточени  около Sukhumvit Soi 11 като тук се намира и един от rooftop баровете с които Банкок се слави – Above Eleven.

 Някои от другите скай барове с хубава гледка, които не са за пропускане са: Sky Bar by Lebua, Vertigo and Moon Bar , Оctave Rooftop Bar, Marriott Hotel Sukhumvit, Blue Sky,  The roof top Bar Baiyoke Sky hotel. Можете да отидете и да хванете залеза и да съчетаете с нощния пейзаж, да вечеряте или да отидете за по коктейл.

dds
– вечерни шоута –
дали ще предпочетете Calypso Cabaret Show, Siam Niramit или  Muay Thai, Банкок предлага за всекиго по нещо.


– нощни пазари –
Така наречените “Night Markets” са  традиционна част от тайландксата култура и ежедневие. Местните предпочитат да пазаруват или много рано сутрин, преди слънцето да се е показало напълно зад хоризонта и  трафикът да е обхванал града в прегръдката си,  или късно вечер, когато лепкавата жега се усеща най-малко. Така са формирани и нощните пазари, където  местните да се сдобият с  пресни плодове и продукти. В последствие стават голяма атракция за туристите и ако ги посетите днес ще срещнете многообразие от националности.
Нощните пазари са и мястото, където можете спокойно да опитате от традиционната кухня от някой павилион. Препоръчваме нощните пазари JJ Green Market, Rot Fai Market и  Asiatique.

3. Riverside – територията около река Чао Прая обхващаща голяма част от интересната и пъстра централна зона на Банкок. Този район определено не е за изпускане. Тук може да намерите както едни от най-луксозните хотели, заведенията с най-хубавите гледки, корабчета и круизи които да ви покажат града от една различна точка,  традиционни шоута от всякакъв вид, шопинг молове, завършвайки с редица от най-забележителните и значими храмове на Банкок – тези в старата част на града. Тук има за всекиго по нещо.

Най-малкото ще можете да се разхладите от иначе прекалено задушния Банкок.
По реката се усеща лек ветрец, който ще ви вдъхне нови сили с които да продължите обиколката си.

adds

Бонус съвет:  Ако се озовете привечер в квартала, отделете си време да се полюбувате на залязващото слънце отразяващо се във водите на Чао Прая, гледката не е за изпускане.

4. Asiatique – мястото, което успешно комбинира две от най-известните шопинг преживявания: нощен базар и мол. Разположен едва на 10 минути с лодка от  спирка Saphan Taksin BTS , можете лесно да стигнете до Asiatique, има и безплатна  шатъл лодка, свързващи двата пристана. Някогашно оживено търговско пристанище, днес Азиатик е преобразен в мол на открито с над 1500 магазина и 40 ресторанта. Всички те отварят след  17 часа и работят до малките часове на денонощието. Перфектно място да прекарате вечерта. Гарантираме, че ще си харесате къде да вечеряте, ще си напазарувате изгодно, ще намерите подаръци за всички вкъщи  и ще се насладите на една спокойна и приятна атмосфера. Тук ще намерите и редица вечерни шоута – Calypso ladyboy cabaret, класическо тайландско представление с мъпети  или муай тай шоу.

asiatique-the-riverfront-bankgok

В Азиатик си имат дори виенско колело, от което ще може да се насладите на района от птичи поглед.

5. ICON Siam – най-внушителният и голям мол в Банкок. Препоръчваме го не само на любителите на пазаруването и скъпите марки. Не ни разбирайте погрешно, със своите 6 етажа, 500 магазина и над 100 ресторанта, ще намерите как да оползотворите времето си пазарувайки, но молът предлага много повече от това. Зоната пред  ICON Siam е изградена така че да оформя една приятна атмосфера с  красиви фонтани, временни изложби, приятна музика и всчко това с прекрасна гледка към реката и градския ландшафт. Заслужава си да посетите, дори само за да се разходите в този район.

ivif

Освен за пристрастените към пазаруването, тук е истински рай и за чревоугодниците.
Подземният етаж е превърнат в умален вариант на Банкок, със собствен плаващ маркет –  Siam Sook.  Тук ще намерите традиционни ястия от цял Тайланд- сладко, солено, пикантно, много люто и много много люто, има от всичко. Ако сте пропуснали да релаксирате след цялото обикаляне с тайландски масаж, тук можете да го направите в едно от студиата. Докато си похапвате отпуснати след масаж, можете да се натъкнете и на някое тайландско шоу с танци и традиционна музика, тъй като се организират периодично на територията на Siam Sook.

getlstd-property-photo

Бонус съвет: можете да хванете някое от безплатните корабчета шатъли, които свързат мола с различни спирки по реката.

6. Muay Thai Show мислите си, че Муай Тай би се харесал само на мъжете? Шоуто е интересно и разказва сценарий, който ще ви накара да затаите дъх. Подходящо е и за деца, няма сцени на насилие. Гарантирам, че ще ви грабне и остави траен спомен.

IMG_7677

7. Корабче по река Чао Прая – ако искате да видите Банкок от различна гледна точка, круиз по реката ще ви даде тази перспектива. Има различни варианти, можете да комбинирате тур до Аютая с връщане по реката, да направите дневен круиз или вечерта да прекарате два часа, гледайки нощните светлини на Банкок отразяващи се във водите на Чао Прая, докато вечеряте и имате традиционно шоу с танци.

Bangkok city at night

8. Да опитате Дуриан – Дуриан – „кралят на плодовете“, с тази титла се слави екзотичният

плод, разпространен в цяла Югоизточна Азия и силно харесван в Тайланд. Този причудлив плод е покрит изцяло с тръни, достига около 30 см. и е познат най-вече с неприятната си миризма.

В17616_0ече ви се прииска да го опитате нали? Миризмата на дуриана се описва като нещо средно между  „ свински изпражнения, терпентин и лук“ . Поради този недостатък плодовете са забранени за пренос в самолети, автобуси и градския транспорт в Тайланд. В хотелите дори могат да ви изгонят ако разберат, че сте внесли от плода, а повярвайте те ще разберат. В случаите, когато някой незапознат турист е внесъл плод, на гостите на хотела се налага да усещат миризмата му през  вентилацията през следващото денонощие. Въпреки миризмата си, плодът е изключително вкусен и полезен. Казват му „кралят на плодовете“ именно заради високата си хранителна стойност, богат е на витамин C, други витамини и минерали и  е силен антиоксидант.  Тайландците смятат, че може да ги предпази от болести, диабет и може да им помогне да достигнат до дълбока старост. Кое ще надделее: полезните му свойства и сочния вкус или ужасната миризма? Опитайте и преценете, само не планирайте важна среща след  това…

9. Street Food – уличната храна на Банкок, колко много може да се говори по темата! Но накратко да ви насочим, основното което ви интересува можете ли свободно да консумирате от павилионите по улицата? Да, в повечето случаи можете спокойно да се храните от местните сергии. Повечето тайландски жилища нямат печки или големи кухни, а и местните работят от много рано до много късно , затова сред тях е разпространено да се хранят навън. Това допринася и за голямото разнообразие от ястия, а и поради големия оборот, храната не се задържа и е прясна. Относно хигиената – когато видите един подообен щанд, можете да прецените дали е подходящо място за вашата вечеря. Обикновено местата около нощните базари са изключително изрядни и можете да сте напълно спокойни да се храните там.  Естествено има и изключения, но хубавите места си личат, ориентирайте се по миризмата, големите опашки и местата където се хранят и много местни. Няма да сгрешите.

57a9abd58be61

Тайландската кухня е доста по-пикантна от тази с която сме свикнали, така че ако не сте любители, винаги казвайте, че предпочитате не люто. Дори тогава най-вероятно храната ви ще е леко люта. Тайландците се шегуват, че при тях храната е няколко вида : люта, много люта и много много люта. Но без да се плашите, повечето туристически дестинации  са пригодили ястията си и за чужденци.
Не пропускайте да опитате някои от традиционните ястия: пад тай, mango sticky rice, ананас пълнен с ориз и кашу, пържен сладък кокос , супата кха кай, скариди в сладко кисел сос.

Следващото приключение ви очаква, стягайте багажа, взимайте паспорта и доброто настроение и се качвайте на самолета!

wings