За Рим – и практично, и с възхищение

Fb-Ad-Image-WIDE-2019-07-19

  • Колко време ? В Рим може да се отиде за ден, може и за седмица, а защо не и змесец …и в нито един от случаите няма да съжалявате! Ако ходите за пръв път и не разполагате с неограничено време и ресурси около 3-4-5 дни би бил добър престой в Древния град.  Ще успеете да разгледате основите атракции.
  • Как ? Лесно е да стигнем – 3 авиокомпании имат директни  полети  всеки ден от София. Поне е така към днешна дата 08/2017г., а полетът отнема около 2 часа.
  • Къде? Рим е пешеходен град, или поне централната част , за това категорично препоръчваме да изберете хотел в центъра. Дааа,  повечето хотели в центъра са и скъпи, и стари, но оставете на нас да предложим подходящото място за вас (ние знаем някои чудесни местенца).
  • Кога ? Трудно ще отхвърлим  някой месец  като неподходящ  за посещение на Рим, пролетта  и есента времето е най-приятно, но и цените на хотелите са най-високи,зимата е доста мека ( 10 -15 градуса през деня ) и мноого рядко има сняг. Мекият климат усещаш още слизайки от самолета. Може би юли и август е твърде топло за целодневни обиколки, но пък все пак си в Рим  и може да хапнеш няколко  ужасно вкусни сладоледа (Gelato ).
  • Колко $ ? Не, не носете долари J, евро ще свърши работа !  Рим не е скъп град, но ако го сравняваме със Западна Европа.  Билетчето за метрото е 1,5 евро, кафе – 2 евро, парче пица – 3-4 евро.  По-скъпи са всички места за хапване около основите туристически атракции и ако имате търпение да потърсите по малките  и странични улички  цените са съвсем прилични. Е, не сравнявайте с пицария в краен софийски квартал.  Храната и виното в Рим са основна атракция, както и в цяла Италия и по този въпрос  не приемаме  възражения.  Насладете им се  – от сладоледа през силното еспресо и  парче пица на улицата, до изискана вечеря с  в ресторант  – паста, лазаня, риба, миди и чаша вино. ..А и кафето на площад Навона е 5 евро, но все пак пиеш кафе на площад Навоrome-restaurantна !
  • Какво да резервираме предварително ? Хотел и самолетни билети бихме казали е задължитено , а   препоръчително  –  трaнсфер, посещение на Ватиканските музеи и Сикстинската капела ( ще си спестите  чакането на дъъълга опашка), Колизеума – по същата причина.  Всички прекрасни площади на Рим може да посетите напълно безплатно  и без резервации J,  като и Испанските стъпала, Фонтана ди Треви, градините на Вила Боргезе , голяма част от църквите, а  и няма да пресилено ако кажем, че почти всяка сграда в Рим е изкуство…
  • Екскурзовод ? Със сигурност е ясно, че ако професионалист ти разказва за Рим и то на родния ти език впечатленията от града ще са много по-наситени. Цените за  4 часова обиколка  са около 100-150 евро за не големи групи, т.е ако сте 6-8 човека цената е доста прилична.  Във Ватиканските музеи използването на екскурзвод също е добра идея.
  • С деца ? За малки деца  не е особено подходяща дестинация – няма ги типични детските атркации ( изключение прави сладоледа J… и пицата) . И все пак  на опашката пред Колизеума, и пред  базиликата  „Свети Петър“ ще видите туристи с малки деца и бебешки колички. Категорични сме, че това е изцяло ваш избор. А за  любознателни ученици, обикнали историята, посещението на Рим може да бъде сбъдната мечта.
  • И така ако желаете да посетите Рим – той е почти на една ръка разстояние. Само оставете организацията на изгодно и пълноценно пътуване на нас!

 

 

CIAO!